Loftmaling

Valget af loftmaling har stor betydning for oplevelsen af rummets størrelse, lyset i lokalet, og hvor højt lokalet virker. Se vores store udvalg af loftmaling til alle typer lofter, og bestil online i dag med 30 dages returret. Har du spørgsmål til loftmaling? Læs vores indkøbsguide til loftmaling under produktoversigten.

Guide til loftmaling

Velkommen til guidesektionen om loftmaling. Her kan du læse mere om:

Hvilken loftmaling du skal vælge.
Hvordan du nemmest maler loftet.

Hvilken maling skal jeg bruge til loftet?

Det allerførste du skal finde ud af, når du skal købe loftmaling, er, hvilken slags loft du har.
Det vil typisk enten være et gips- eller et træloft.

Hvilken loftmaling skal jeg bruge til et gipsloftloft?

Til gipslofter, pudslofter eller lofter med almindelige typer loftsplader skal du vælge en vandbaseret loftmaling. Du kan dog også vælge en vægmaling, da det i princippet er præcis den samme slags maling.

Hvilken loftmaling skal jeg bruge til et træloft?

Du kan også godt bruge almindelig væg- eller loftmaling til at male trælofter. Det kræver dog, at du grunder det først – helst med en spærregrunder. Ellers risikerer du, at malingen falder af i store flager.

Det bedste resultat får du dog ved at vælge vælge en træmaling til indendørs brug. Den kan bruges både på rå trælofter og på trælofter, der har været malet før, ligesom du også kan overmale et ludbehandlet træloft med almindelig træmaling.
Er træloftet lakeret, kan du enten vælge at lakere det igen. Eller male det over med en vand- eller oliebaseret (alkyd) træmaling. Bemærk: Har du først malet træloftet over med en vandbaseret træmaling, kan du ikke bruge oliebaseret maling, når du skal male det igen.

Hvilken glans maling skal jeg vælge til loftet?

Generelt vælger de fleste at male loftet med en maling med lav glans-værdi på 1-5. Det gør det sværere at se eventuelle ujævnheder og mindsker lysreflektionen fra loftet.
Ønsker du en større lysreflektion, kan du sagtens bruge f.eks. en glans 10 maling til loftet. Det gør det samtidig muligt at vaske loftet, fordi loftmalingen bliver mere vandafvisende, jo højere glansværdi du vælger.
Derfor bør du også altid vælge en loftmaling med høj glansværdi på f.eks. 25 eller 35 til loftet i badeværelset. Det gør det mere modstandsdygtig over for vandsprøjt, vanddamp og kondensfugt. Samt får det lille badeværelse til at føles lysere, større og højere.

Maling til nikotin- eller vandskadede lofter

Har du overtaget en bolig med skjolder i loftet efter rygning, sod- eller vandskader, risikerer du, at misfarvningerne trænger igennem det nymalede loft, hvis du maler ovenpå. Også selv om du har afvasket og grundet loftet grundigt, før du maler.
Her er det en god idé at bruge en spærregrunder, før du maler. Efterfølgende kan du så male loftet med en ”isolermaling” eller ”IsoSpær” maling. De spærrer effektivt for, at misfarvningerne trænger igennem igen.

Hvilken farve hvid skal du vælge til loftet

De fleste vælger at male loftet hvidt. Men det er ikke ligegyldigt, hvilken hvid farvenuance du vælger.
Vælger du den lyseste af de hvide farvenuancer – den som hedder “hvid” – får du en nærmest blændende hvid farve. Det kan være med til at give et bedre lys i et mørkt lokale – og få et lille lokale til at virke større.
Vælger du i stedet knækket hvid, er der tilsat en lille smule af en anden farve. Det gør den hvide farve mørkere. Typisk i en mere brunlig retning.
Du kan også vælge en æggeskals- eller kalkhvid, hvis du vil have knækket den hvide farve i en mere gullig retning.
Endelig kan du vælge en modehvid. Det er den ”mørkeste” af de hvide farvenuancer, hvor den hvide farve er knækket med et lille strejf mørkeblå eller sort. Denne nuance er et godt valg til et større lokale, eller et lokale med store vinduespartier med højt lysindfald.

Sådan maler du nemmest dit loft

Det allerførste du skal gøre, når du skal male loftet, er at få dækket ordentligt af. Så husk at købe afdækningsmaterialer, når du alligevel skal bestille maling.

Klargøring og grunding af loftet

Inden du maler loftet, starter du med at vaske det ned med en grundrens. Den fjerner alt det skidt og møg samt de røgpartikler, der har sat sig på loftet gennem tiden.

Derefter skal du gå loftet igennem for skader, som skal spartles.
Når det er gjort, kan du slibe loftet ned.

Afslut klargøringen med at grunde loftet med en grunder – eventuelt en spærregrunder, hvis der er farvede skjolder på loftet.

Hvad maler jeg først? Loft eller væg?

Skal du male hele lokalet, starter du altid med at male loftet. Derved undgår du, at der sprøjter loftmaling på den nymalede væg.
Samtidig er det en god ide, at du køber en bred malertape, og sætter hele vejen rundt på væggen, dér hvor den møder loftet.

Sådan maler du loftet:

Start med at male rundt langs kanten af loftet med en pensel. På den måde kan du bedre styre malingen, dér hvor loft og væg mødes. Samt rundt om lampesteder, lemme og andre loftelementer, der ikke skal males i samme farve som loftet.

Mal 10-15 cm ind på loftet med penslen. Så har du noget at bremse malerrullen ned på, når du efterfølgende begynder at male resten af loftet med en malerrulle med et langt skaft på.
Det sparer dig for, at skulle træde op og ned af en stige eller skammel, for at kunne nå loftet.

Hvor lang tid skal loftmaling tørre?

De fleste lofter skal males mindst to gange. Derfor er det vigtigt at have styr på, hvor længe loftmalingen skal tørre, før du kan male igen.
Her skal du regne med, at loftet er berøringstørt efter 2 timer og kan overmales efter 4 timer.

Kan jeg male direkte på ludbehandlet træloft?

Skal du male et ludbehandlet træloft, skal du først klargøre loftet på samme måde som beskrevet ovenfor.
Derefter grunder du det 1-2 gange, før du maler med en træmaling.
Er der knaster i træloftet, kan du med fordel forsegle dem med Shellak, før du grunder. Så undgår du både, at de suger malingen, og at de falder ud. Men det nemmeste og hurtigste er, at maler hele loftet over med en spærrende loftmaling, ISO-Top maling eller spærregrunder.

Menu